Povesteste-ne putin despre tine, care sunt cele mai importante capitole care te-au
adus aici? Care au fost momentele esentiale de formare? Care a fost declicul care te-a indreptat spre design & moda?
Povestea spune că am păşit pe un drum creativ-artistic chiar din momentul în care amintirile şi-au făcut simţită prezenţa. La mine s-a petrecut în jurul vârstei de 3 ani, atunci când imaginaţia nu are limite, curiozitatea nu îţi dă pace, iar visarea cu ochii deschisi este un sport olimpic (recunosc, acestea se petrec şi în prezent…). Toate aceste elemente au evoluat şi s-au ramificat pregătind un spaţiu propice de dezvoltare pe plan artistic. Elementul cheie în formare a fost dorinţa de a fi diferită. Pentru mine a fi diferit reprezintă frumuseţe, intrigare, mister, bucurie. Mi-am dorit mereu să fiu originală în alegeri şi nu am vrut să mă asemăn cu altcineva. Astfel, ce observi prima data la o persoana? Superficial sau nu…piesele vestimentare, accesoriile şi alte elemente de port…ele au devenit pentru mine laitmotiv în dezvoltarea unui eu complet.
Cum au fost primele incercari in acest domeniu? Care au fost temerile cu care ai inceput? Cum le-ai gestionat si in ce s-au transformat ele pe parcurs?
Prima încercare a fost de a-mi scoate la lumină lucrările. Prin această lumină, mă refer la postarea lor în mediul online care vine la pachet cu fel şi fel de gânduri bune şi rele. Aici vorbim pentru început despre un teritoriu minat, unde tu, creator, nu mai ai proprietate şi siguranţă deplină, iar intimitatea creativă se îndreaptă către o zonă transparentă. “Obstacolul” sau cum îmi place să o numesc “provocarea”, pentru mine, a fost despre a trece peste ideea de perfecţiune…”Oare piesele vor fi plăcute de public?”, “Sunt îndeajuns de experimentată în domeniu ca să realizez colecţii vestimentare?”, plus multe alte întrebări despre ce este cel mai bine şi care este secretul de reuşită a celor la început de drum. Răspunsul l-am aflat singură, prin a evita valori ireale cum este perfecţiunea, a-mi da voie să greşesc ca să pot evolua şi prin a avea curaj în exprimare, acceptând etapa creativă în care mă aflu în acel moment.
Povesteste-ne despre participarea ta la Diploma Show in 2021. Cum a fost experienta? Cum ai gandit lucrarea selectata la Diploma Show 2021, care a fost inspiratia? Cum a fost procesul creativ din spatele ei? Cat ai lucrat la el, care au fost sensibilitatile si obstacolele?
La ediţia din anul 2021, am participat cu lucrarea “ORGANIC CHAPTER: 002 – CER SI PAMANT”. Colecţia reprezintă cel de-al doilea capitol al călătoriei mele creative. Pe aceasta, îmi place să o numesc “volum”, ce cuprinde întregul univers– OCTAVIA CHIRU. Astfel, fiind o iubitoare de poveşti, veţi întâlni personaje (ţinutele/outfiturile din fiecare colecţie), alături de metafore, anacronisme, parabole (accesoriile şi atenţia la detalii) şi bineînţeles un final fericit (sustenabilitatea joacă un rol important în creaţie). Colecţiile sunt foarte personale, ofer publicului o portiţă cu vizor către perspectiva personală asupra vieţii, prezentând posibilităţile infinite ce apar cu ajutorul imaginaţiei. Nu este doar vestimentaţie, ci o experienţă interactivă în care realitatea fiecăruia dintre noi nu mai cunoaşte limite.
“ORGANIC CHAPTER: 002 – CER SI PAMANT” îşi are începuturile în pandemie, din momentul în care s-au produs “alarme” la nivel de subconştient. Am simţit nevoia de libertate, fiind constrânsă de împrejurimi, de aceea am alergat cu braţele deschise spre conectarea cu natura. Am vrut sa o ocrotesc, realizând cât este de preţioasă şi în acelaşi timp am conştientizat fragilitatea umană, cât şi a ceea ce ne înconjoară. Astfel, am creeat colecţia ridicând awareness asupra frumuseţii naturii privită din altă perspectivă, am vrut să o protejez prin grijă asupra confecţionării colecţiei, folosind sustenabilitatea ca factor principal, iar fragilitatea am prezentat-o prin accesoriile din ceramică.
Colecţia a fost gândită la cel mai mic detaliu de la nasturii realizaţi manual din cermică, până la prezentarea editorialului foto în care am transpus povestea cu aşa numitele personaje de care v-am povestit mai sus, printre care: Deşertul, Morfologia Plantelor, Cerul etc. văzute la nivel macro şi microscopic. În cadrul Diploma, piesele alese pentru expoziţie s-au bucurat de recunoaştere. Îmi place să cred că publicul conştient sau nu, s-a regăsit în această poveste şi am putut comunica stări colective, oferind o alinare de moment sau de durată.
Care sunt trendurile in designul de fashion in acest moment in Romania?
Cu ceva ani în urmă sustenabilitatea era văzută în România ca un trend, fiind “abordată” fără să existe un research real, doar puţini dintre designerii români aduceau schimbări palpabile. Acum, tot mai mulţi sunt preocupaţi de subiect şi rămâne o zonă în plină dezvoltare. Aleg sustenabilitatea, dar nu ca trend, acela este trecător!
Puteti citi articolul integral accesand link-ul de mai jos: